Wat is Prostaatkanker

Wat is een prostaat

Mannen beschikken over een prostaat.De prostaat is een klier die rondom de urinebuis ligt. De prostaat is niet groot en de grootte is te vergelijken met die van een walnoot. De prostaat bevindt zich onder de blaas en naast de endeldarm. De prostaat bestaat uit klierbuisjes die prostaat vocht aanmaken.

De meest voorkomende prostaatproblemen zijn:

  1. goedaardige vergroting van prostaat
  2. prostaatontsteking
  3. prostaatkanker

Wat is prostaatkanker?

Er is sprake van prostaatkanker wanneer de cellen zich blijven vermenigvuldigen zonder af te sterven. Het is namelijk zo dat de groei van cellen in ons lichaam zorgvuldig worden gereguleerd. Wanneer er cellen sterven, worden er nieuwe aangemaakt. Kanker ontstaat wanneer dit niet goed gaat. De cellen worden niet meer vernieuwd en de cellen blijven zich ophopen.

prostaat gezondheid, prostaatkanker, prostaat verzorging

Verschillende aandoeningen van de Prostaat.

Prostaatkanker komt wereldwijd veel voor. Per jaar wordt dit bij 680.000 mannen geconstateerd. Prostaatkanker is op longkanker na het tweede meest voorkomende oorzaak van overlijden bij mannen in de westerse wereld. In zuid en oost-Azi√ę is dit aantal aanzienlijk minder. De tumor groeit vaak traag, daarom is prostaatkanker op jonge leeftijd lastig vast te stellen.

Symptomen Prostaatkanker

Prostaat kanker geeft bijna geen klachten. Vaak denkt men van wel. De enige klacht die prostaatkanker kan geven is pijnlijke botten. Let wel dit komt alleen soms bij uitgezaaide prostaatkanker voor. Een zwakke urinestraal of pijn bij het plassen duiden vaak op bij een goedaardige vergroting van de prostaat. Daarbij is de kans gering op het vinden van kanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *