Wat is PSA?

PSA staat voor (prostaat-specifiek antigeen) dit is een eiwit dat in het bloed voorkomt en aangemaakt wordt door alleen de prostaat. Om de PSA waarde te bepalen kan dat met een eenvoudige bloedtest. Dit kan handig zijn bij het vroeg opsporen van prostaatkanker. PSA komt normaal gesproken ook in kleine hoeveelheid in de mannelijke bloedbanen voor.

PSA-waardes

Indien de PSA waardes hoger zijn dan normaal is de kans op het ontdekken van prostaatkanker een stuk groter. Een zogenoemde normale waarde van PSA bestaat niet, ook bij gezonde mannen kan deze verhoogd zijn. Dit hoeft dus niet direct te duiden op kanker.

Indien u er achter wilt komen wat uw PSA waarde is zonder daar een bloedtest voor te hoeven doen. Kunt u gebruik maken van de prostaatwijzer. Aan de hand van deze wijzer geeft u antwoord op enkele vragen als uw leeftijd, plasgewoontes, erfelijkheid en meer. Deze test is altijd kosteloos. Let wel: de test kan nooit met de volle honderd procent zekerheid geven.

PSA-test, prostaatwijzer, prostaatkanker, prostaatontsteking

Indien u de PSA test al eens heeft ondergaan, kunt u gebruikmaken van de prostaatwijzer 2. Deze geeft duidelijkheid en helpt u beslissen of er verder onderzoek nodig is.

PSA-waarde te hoog

Indien uw PSA waarde hoger dan normaal is, hoeft dit niet direct te duiden op prostaatkanker. Er zijn namelijk ook andere aandoeningen die invloed hebben op de PSA waarde. Indien u twijfelt en zekerheid wilt is het aan te raden om verder onderzoek te ondergaan.

Bespreek met uw arts hoe u verder wilt en waar u duidelijkheid in wilt hebben. Hij kan u dan helpen met een stappenplan. Ook kan hij helpen inzicht te geven in bepaalde aspecten die handig zullen zijn voor de uroloog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *